IDDSI

Bij mensen met een verstandelijke beperking komen vaak slikproblemen voor. Dan is het belangrijk om voedsel met een bepaalde dikte te geven of juist te vermijden. Leden van de Eet- en drinkteams binnen Cello merken dat het lastig is om eenduidig te krijgen hoe de consistentie van de voeding moet zijn of tot hoe ver het drinken ingedikt moet worden. Termen als vladikte, yoghurtdikte, kwarkdikte etc. geven verwarring en onduidelijkheid.

IDDSI (International Dysphagia Diet Standardisation Initiative) is een internationaal raamwerk dat gebruikt wordt om verschillende consistenties van eten en drinken in te delen. Het doel is om wereldwijd, en dus ook binnen Cello, dezelfde terminologie voor consistentie-aanpassingen te gebruiken.

Het IDDSI-raamwerk bestaat uit 8 verschillende levels.

Level 0-3 gaan over dranken, waarbij 0 staat voor normale, dunne dranken tot niveau 3 waarbij je moet denken aan dikkere dranken als pap, smoothies, etc.

Level 4 is gedeeltelijk drank/voeding. Eten wordt dermate gemalen met vloeistof totdat het een zeer dikvloeibare consistentie is geworden zonder stukjes.

Level 5-7 gaan over voeding. Waarbij 5 staat voor fijngemalen eten waar minimale stukjes in voorkomen, level 6 voor zachte producten in kleine stukjes als pannenkoeken, zachte groenten en zacht vlees en level 7 voor een normaal dieet met ook harde producten.

Voor vaste voeding geldt dat wanneer je veilig eten op level 6 kan eten, recepten op level 4 en 5 meestal ook veilig zijn. Dit geldt andersom uiteraard niet!

Naast de vaste levels is er nog een categorie ‘overgangsvoedsel’. Dat is eten wat door het speeksel en de warmte in je mond vanzelf van structuur verandert, dus eigenlijk ‘smelt’. Bijvoorbeeld ijs, dunne chocolade, bepaalde chips of kroepoek.

Overgangsvoeding kan worden aangeboden bij mensen die een voedingsadvies hebben op IDDSI level 5, 6 of 7. 

Een logopedist geeft adviezen over welke consistentie geschikt is voor een persoon met slikproblemen, afhankelijk van de aard van het slikprobleem. Neem bij vragen contact op met de logopedist, zij stelt vast welke voeding veilig en comfortabel is voor de cliënt. 

Wanneer een cliënt de overstap maakt van het eten van vaste voeding naar het eten van gemalen voeding, dus bijvoorbeeld van brood naar brinta, is het belangrijk om ook de diëtist te betrekken zodat deze mee kan kijken naar voedingswaarde.

Om het werken met de IDDSI levels voor begeleiders nog makkelijker te maken is het nu ook mogelijk om op IDDSI level te filteren bij het doen van je bestelling.

 

Vragen over IDDSI? 

  • Wil je graag meer informatie over IDDSI levels gekoppeld aan voeding van Smaakhelden, neem contact op met info@smaakhelden.nl
  • Heb je vragen over de implementatie van IDDSI binnen Cello? Neem dan contact op met Margo Fuller.
  • Wil je voor een cliënt op jouw locatie meer weten over IDDSI? Neem voor locatie Haaren dan contact op met Margo Fuller, voor Vught met Robin van den Berg en voor Rosmalen met Floor Stoop.