IDDSI

Veilige voeding voor alle cliënten 

Bij mensen met een verstandelijke beperking komen vaak slikproblemen voor. Het is dan  belangrijk om de manier waarop voeding en dranken aangeboden worden aan de cliënt af te stemmen op hun mogelijkheden en moeilijkheden. Zo normaal mogelijk waar kan, aangepast indien nodig. Het aanpassen van voeding en dranken kan onder andere gedaan worden door dranken te verdikken, zachte voeding aan te bieden of voeding in kleine stukjes aan te bieden. Maar hoe dik is dan dik genoeg en hoe klein is klein? Sinds enige tijd is daarom de IDDSI geïntroduceerd binnen Cello. 

De IDDSI (International Dysphagia Diet Standardisation Initiative) is een internationaal raamwerk dat gebruikt wordt om verschillende consistenties van eten en drinken in te delen. Het doel is om wereldwijd, en dus ook binnen Cello, dezelfde terminologie voor consistentie-aanpassingen te gebruiken.

Het IDDSI-raamwerk bestaat uit 8 verschillende levels.
Iedere cliënt krijgt een level toegekend voor dranken en voor vaste voeding. Wanneer er geen aanpassingen zijn aan de voeding heeft een cliënt level 0 voor drinken en level 7 voor voeding.

Level 0-3 gaan over dranken, waarbij 0 staat voor normale, dunne dranken tot niveau 3 waarbij je moet denken aan dikkere dranken als pap, smoothies, etc.
Level 4 is gedeeltelijk drank/voeding. Eten wordt dermate gemalen met vloeistof totdat het een volledig gladde, zeer dik vloeibare consistentie is geworden.

Level 5-7 gaan over voeding. Waarbij 5 staat voor fijngemalen eten, waar minimale stukjes in voorkomen, level 6 voor zachte producten in kleine stukjes als pannenkoeken, zachte groenten en zacht vlees en level 7 voor een normaal dieet met ook harde producten.

Voor vaste voeding geldt dat wanneer je veilig eten op level 6 kan eten, recepten op level 4 en 5 meestal ook veilig zijn. Dit geldt andersom uiteraard niet!

Naast de vaste levels is er nog een categorie ‘overgangsvoedsel’. Dat is eten wat door het speeksel en de warmte in je mond vanzelf van structuur verandert, dus eigenlijk ‘smelt’. Bijvoorbeeld ijs, dunne chocolade, bepaalde chips of kroepoek.

IDDSI en Smaakhelden

Om het werken met de IDDSI levels voor begeleiders nog makkelijker te maken is het nu ook mogelijk om op IDDSI level te filteren bij het plaatsen van je bestelling op de site van Keuken Smaakhelden.

 

Vragen over IDDSI? 

  • Wil je graag meer informatie over IDDSI levels gekoppeld aan voeding van Smaakhelden, neem contact op met info@smaakhelden.nl
  • Heb je vragen over de implementatie van IDDSI binnen Cello? Neem dan contact op met Margo Fuller.
  • Wil je voor een cliënt op jouw locatie meer weten over IDDSI? Neem voor locatie Haaren dan contact op met Margo Fuller, voor Vught met Robin van den Berg en voor Rosmalen met Floor Stoop.