Aan tafel bij de Zesde Donk in Den Bosch

Eten doe je met elkaar. Eerst samen koken, de tafel dekken, en dan smullen van een verse en gezonde maaltijd. Op de Zesde Donk in Den Bosch doen ze dat elke dag!

 

Donderdagmiddag, vijf uur. In de keuken van de Zesde Donk ruikt het naar ... kippenpoten! Op nummer 34 koken de begeleiders en helpen de bewoners, op de appartementen koken de bewoners om de beurt. Op donderdag staat Yvonne daar achter de pannen. Ze maakt kip met broccoli en zoete aardappelpuree klaar. Michel helpt een handje en dekt alvast de tafel. “Zullen we een sausje over de broccoli doen?” vraagt Yvonne. “Let jij er nou maar op dat die kip niet wegloopt,” grapt Michel.


Contactmoment
“Dat samen koken is een waardevol contactmoment voor ons als begeleiders,” vertelt begeleider Tessy Graas. “Het praat gewoon makkelijker als je aan het koken bent dan wanneer je tegenover elkaar aan tafel zit. Maar ook voor de bewoners is samen eten belang- rijk. Ze kunnen het hebben over wat er op het werk is voorgevallen, we nemen het avondprogramma door, bespreken wat we gaan doen en wie er bijvoorbeeld voetbal wil kijken.”
 
Groentetuin
Samen eten versterkt niet alleen het groepsgevoel, maar is ook leerzaam. Tessy: “We laten zien hoe je gezond kunt eten. Kiezen voor minder vette producten, één keer opscheppen, ’s avonds een appel pakken in plaats van nog een boterham smeren, daar zijn we heel bewust mee bezig. We hebben ook zelf een groentetuin, daar halen we verse groenten uit die we eten bij de maaltijden die we bij Smaakhelden bestellen. We hebben sla, peultjes, pompoen, courgette en tomaten, maar ook kruiden, aardbeien en munt. De bewoners houden het zelf bij, met hulp van de begeleiders.”
 
Boodschappen
Op maandag en donderdag levert Smaakhelden de boodschappen af. “Zo hebben we altijd verse producten,” zegt Tessy. “De bewoners bepalen wat er besteld en gegeten wordt. Wij bestellen losse maaltijdcomponenten en daarbij supermarktproducten. Wij hebben zelf menu’s gemaakt in de computer, met daarbij de voorraad. Die hoef je maar aan te klikken om te zien wat je voor die week nodig hebt. Je vinkt uit wat je niet nodig hebt. Dat systeem werkt voor ons heel makkelijk.”
 
Lege borden
Aan tafel wordt druk gekletst. “Hm, geen alledaagse kost,” zegt Yvonne nadat ze zoete aardappelpuree geproefd heeft. Michel heeft opeens twee vorken: “Hoe kan dat nou?” William slaat zijn arm om Michel heen: “Gezellig zo hè, ik denk dat ik vaker hier kom eten.” De borden gaan allemaal leeg.

Aan tafel bij de Zesde Donk in Den Bosch