In gesprek met de diëtiste: "Als je snoept pak dan iets wat lekker is." 

Minder zout, minder vet, minder suiker: zo eet je gezond. Maar het moet natuurlijk wél lekker zijn! Diëtiste Lisa weet hoe je dat doet.

 

Lisa: “Gezond én lekker eten, daar gaan we bij Smaakhelden voor. Daarom zijn we ruim twee jaar geleden begonnen met het verbeteren van onze maaltijden. In veel gerechten zat te veel zout, verzadigd vet en toegevoegde suiker. Dat is niet gezond. Bovendien zaten er in sommige gerechten veel calorieën en daar word je dik van. Samen met de koks zijn we gaan kijken hoe we dat anders konden doen. Per productgroep hebben we gekeken wat er goed en slecht was en hoe het beter kon. En dat is gelukt!”
 
Wat is er dan veranderd?
“We hebben de toegevoegde suikers (dat is suiker uit de suikerpot) zoveel mogelijk verminderd. We kiezen zoveel mogelijk voor volkoren in plaats van wit, bijvoorbeeld bij pasta en rijst. Zo krijg je meer vezels binnen. Ook zit er minder zout en verzadigd vet in onze maaltijden. Op de website van Smaakhelden kun je zien welke producten de beste keuze zijn: die hebben een groene smiley. Producten met een oranje smiley mogen af en toe en een rode smiley is de ongezonde keuze.”

 

Minder suiker, zout en vet, waarom is dat belangrijk?
“Als je daar te veel van binnenkrijgt, kun je op langere termijn last krijgen van je hart of je nieren. Wij willen graag dat al onze cliënten gezond ouder worden. En om gezond te blijven moet je gezond eten. Smaakhelden speelt daar een belangrijke rol in en daar voel ik me verantwoordelijk voor.”

 

Smaakt het dan minder lekker?
“Als je gewend bent om zout te eten, is dat even wennen inderdaad. Maar het valt echt wel mee! Onze aardappels bevatten geen zout omdat je er andere gerechten bij eet die wel veel smaak hebben, zoals groente en vlees. Alleen soep zonder zout, dat is heel moeilijk smaakvol te maken. Daarom hebben we een middenweg gekozen: zout is niet helemaal verdwenen, maar wel verminderd.”

 

Hoe geef je eten meer smaak?
“Kruiden zijn fantastische smaakmakers. Het beste neem je dan pure kruiden, dus een potje oregano, tijm of rozemarijn bijvoorbeeld. Er zijn ook veel kruidenmengsels, zoals viskruiden, gehaktkruiden of frietkruiden. Daar zit vaak veel zout in, dus die kun je beter niet gebruiken."

 

En een koekje bij de koffie?
“Van mij mag je elke dag een koekje bij de koffie. Wel een klein koekje dan, geen gevulde koek. Ook is het niet nodig om bij ieder koffiemoment een koekje te nemen. Die grote koeken bewaar je liever voor een speciale gelegenheid. En áls je dan een keer snoept, pak dan iets wat je lekker vindt! Het is ook prima om af en toe een frietje te eten, als er maar niet twee keer per week patat of pizza op tafel komt.”

 

Lisa, eet jij eigenlijk altijd gezond?
“Nee hoor, ik eet ook weleens iets wat niet zo goed voor me is. Ik ben dol op chocola en koek. Als ik een stroopwafel zie, dan ga ik voor de bijl...”
 

In gesprek met de diëtiste: "Als je snoept pak dan iets wat lekker is."